Zespół Szkół w Trębaczowie

Witaminki, Witaminki

PYSZNA SAŁATKA WARZYWNA

W środę 07 października przedszkolaki  omawiały zasady zdrowego odżywiania. Dzieci doskonale orientują się jakie produkty są najzdrowsze. Wśród propozycji zdrowych potraw wymieniały przede wszystkim te, w których podstawowe składniki to warzywa, owoce i nabiał.

 Maluchy  mogły praktycznie sprawdzić własne umiejętności kulinarne. Samodzielnie kroiły ugotowane wcześniej  warzywa, mieszały i przyprawiały kolorową sałatkę . Przedszkolaki przy tej okazji utrwaliły sobie podstawowe zasady bezpieczeństwa obowiązujące  przy posługiwaniu się nożem i deseczką. Po skończonej pracy dzieci zasiadły do wspólnej degustacji. Samodzielnie przyrządzona potrawa smakowała wszystkim wybornie. Praktyczne działania sprawiły dzieciom wiele radości, a ponadto dzięki nim przedszkolaki przekonały się, że przyrządzanie zdrowych potraw jest bezpieczne i przyjemne